XS
SM
MD
LG
Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій

(Державний університет телекомунікацій)


Адреса:
03110, Україна
м. Київ, вул. Солом'янська, 7
Контактна інформація:
Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій

(Державний університет телекомунікацій)

МИЛЕНЬКИЙ ОЛЕКСАНДР ВОЛОДИМИРОВИЧ

(1932-2003)

Засновник і перший керівник кафедри Обчислювальної техніки (1991–2003), яка 1 січня 2016 року була перейменована на кафедру Системного аналізу.

Доктор технічних наук, професор Олександр Володимирович Миленький народився 25 березня 1932 р. у родині інженерів-конструкторів у Києві, де і провів усе своє життя за винятком трьох років евакуації 1941–44 р. У 1949 р. із золотою медаллю закінчив середню школу № 91 і в тому ж році вступив на радіотехнічний факультет Київського політехнічного інституту. Одержавши диплом з відзнакою в 1954 р., два роки працював інженером – проектувальником і інженером – дослідником у закритому НДІ. Після вступу у 1956 р. в армію, А.В.Миленький був направлений в ад'юнктуру Київського вищого інженерного радіотехнічного училища (КВІРТУ), по закінченні якої 1961 р. захистив кандидатську дисертацію. У КВІРТУ А.В. Миленький працював до 1988 р. на посадах від молодшого наукового співробітника до начальника відділення науково-дослідної лабораторії, а також працював викладачем. У 1986 р. захистив докторську дисертацію. Після звільнення в запас до 1991 р. працював провідним спеціалістом і начальником відділу в інституті нових фізичних проблем АН УРСР. З 1991 р. завідував кафедрою обчислювальної техніки Української державної академії зв'язку ім. А.С.Попова (пізніше – Державного університету інформаційно-комунікаційних технологій), працюючи одночасно провідним співробітником Українського науково-дослідного інституту зв'язку УНДІЗ.

У КВІРТУ А.В.Миленький опублікував більше 80 наукових праць, монографію «Класифікація сигналів в умовах невизначеності» ("Сов. радіо», М., 1975) одержав 4 авторські свідоцтва на винаходи, підготував 9 кандидатів наук.

Основними напрямками наукових досліджень цього періоду за визначенням самого вченого були:

  • Розробка теорії і методів фільтрації випадкових процесів зі стаціонарними похідними при дискретних вимірах.
  • Розробка статистичної постановки і принципів рішення задач розпізнавання образів в умовах великої апріорної невизначеності.
  • Розробка методів надвисокої розподільчої здатності при різних радіотехнічних вимірах.

У прикладному плані на основі отриманих теоретичних результатів була розроблена нова концепція створення систем пасивної радіолокації, що базується на оригінальних методах і пристроях цифрової обробки сигналів, яка одержала практичне упровадження. Велику увагу вчений приділяв питанням стиску мовних сигналів, представлених у цифровій формі.

З 1990 р. А.В. Миленький активно займається педагогічною діяльністю. Він з нуля створив курси з дисциплін «Обчислювальна техніка і програмування», «Автоматизація проектування пристроїв, систем і мереж зв'язку», «Оптимізація і моделювання систем і пристроїв зв'язку», «Цифрова обробка сигналів». За цей час вчений опублікував більше 85 наукових праць. Ним була створена навчальна комп'ютерна програма «Синтез і аналіз цифрових схем» для дослідження на ПЕВМ комбінаційних і логічних схем з пам'яттю. Особливо яскраво проявився талант А.В. Миленького при створенні двох версій системи програмування «Алгоритм» і «Алгоритм-2», що працює під керуванням Windows, яка в 2005 р. була зареєстрована в Державному координаційному центрі інформаційних технологій РФ, а вчений одержав почесний диплом від Міністра освіти і науки України. У даний час система широко застосовується в освоєнні студентами курсу «Інформатика».

Науково-педагогічна діяльність професора А.В. Миленького продовжувалася більш 45 років і є творчим подвигом. Вивчаючи архіви вченого, важко повірити, що працював не колектив талановитих учених-аналітиків, а одна людина, зайнята до того ж активною педагогічною діяльністю.

Переглядів: 3 083