XS
SM
MD
LG
Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій

(Державний університет телекомунікацій)


Адреса:
03110, Україна
м. Київ, вул. Солом'янська, 7
Контактна інформація:
Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій

(Державний університет телекомунікацій)

Стів Джобс, який змінив електронний світ. В пам'ять про Стіва Джобса (24.02.1955 — 5.10.2011)

18:01, 05-10-2021

З ім'ям Стіва Джобса пов'язана ціла епоха інновацій, яка тепер асоціюється з усією електронною галуззю світу, а не тільки з однією компанією.

З моменту смерті Стіва Джобса пройшло вже десять років, але в засобах масової інформації і до цього дня продовжують з'являтися нові подробиці про його життя.

Стів прагнув до нових знань, концентруючись при цьому лише на тих їхніх областях, які йому були цікаві. Однією з них була електроніка. У його юнацькі роки Кремнієва Долина вже жила передчуттям наступаючої електронної ери, акумулюючи інженерів з різних кінців країни. Hewlett-Packard в той час була справжнім раєм для захоплених електронікою, і не дивно, що юний Джобс побачив в ній і її засновників своїх кумирів, кілька років він навіть зумів влаштуватися в Hewlett-Packard на літню роботу. Навчаючись в коледжі, як і раніше займався самостійним розумінням різних областей знань, здатних його зацікавити. Одним з таких інтересів молодого Джобса стала каліграфія. Виступаючи перед випускниками Стенфордського університету в 2005 році, він говорив, що каліграфія, зацікавила його тоді своєї історичної глибиною та артистичної ніжністю, недоступною до наук, пізніше зіграла велику роль при створенні графічного інтерфейсу комп'ютерів Apple.

А нові моделі iPhone, iPad і комп'ютерів Mac досі створюють тренди на ринку електроніки.

Особистість Джобса стала культовою, а сам він прославився як символ інформаційної революції, а для кого-то став вічним символом суспільства споживання.

У 2003 році мільярдерові діагностували рак підшлункової залози.

Стів Джобс помер 5 жовтня 2011 року в віці 56 років.

ДОВІДКА

Історія компанії Apple і творчої діяльності її творця Стіва Джобса.

Apple II був представлений в 1977 році на виставці West Coast Computer Faire і був одним з перших і найбільш успішних персональних комп'ютерів того часу. Apple II протягом життєвого циклу виходив в декількох модифікаціях і продавався до 1990-х років. Всього було вироблено від 5 до 6 мільйонів екземплярів комп'ютера. Зовнішній вигляд Apple II сильно відрізнявся від конкурентів: він органічно виглядав на офісному столі і мав унікальні для того часу можливостями, включаючи кольоровий графічний режим, відтворення звуку, а також вбудований інтерпретатор мови Basic. Apple II поклав початок революції в області персональних комп'ютерів - це був комп'ютер для звичайних людей, а не тільки для цінителів, вчених або інженерів.

Багато коментаторів називають відродження Apple одним з найбільших звершень в історії бізнесу. У той же час Джобса критикували за авторитарний стиль управління, агресивні дії по відношенню до конкурентів, прагнення до тотального контролю за продукцією навіть після її реалізації покупцю.

24 січня 1984 на щорічних зборах акціонерів Apple Стів Джобс представив перший комп'ютер Macintosh з мишею. «Макінтош» замислювався як зручний і недорогий комп'ютер для рядового споживача. Зараз ця лінійка відома як Mac. Старт продажів Macintosh Office, комп'ютера для офісів на основі оригінального Macintosh, був невдалим. Рада директорів Apple змусила Джобса скласти повноваження керівника підрозділу Macintosh. Пізніше Джобс сам покинув Apple.

У 1986 році Стів Джобс викупив компанію The Graphics Group у Джорджа Лукаса за $ 5 млн, яка була комп'ютерним підрозділом Lucasfilm. Пізніше компанію перейменують в Pixar, і в 1991 році Джобс укладе з Disney контракт на виробництво трьох повнометражних мультфільмів. Ближче до прем'єри «Історії іграшок» Pixar була невеликою компанією з річним доходом в $ 10 млн. Стів Джобс, який володіє 80% Pixar, вперше став мільярдером - завдяки Голлівуду, а не комп'ютерів і Apple. У 2006 році Walt Disney Pictures викупила студію Pixar за $ 7,4 млрд, А Стів Джобс став найбільшим акціонером Walt Disney.

«Не вкради музику» - свідчив напис на стікері iPod, представленого 23 жовтня 2001 року. Плеєр позиціонувався як культовий аксесуар і став таким - понад сто тисяч iPod були продані до кінця 2001 року, а за 10 років було реалізовано понад 300 мільйонів пристроїв. З випуском iPod компанія Apple стала великим гравцем музичної індустрії. Компанія випускала різні варіації плеєра: з жорстким диском і флеш-пам'яттю, з можливістю відтворення відео, з сенсорним екраном і взагалі без будь-якого дисплея, варіант, який був запропонований Джобсом в ході послідовної мініатюризації пристрою і користувався колосальним попитом.

Феноменальний успіх iPod змусив Джобса задуматися про те, що Apple обов'язково потрібно було зайняти місце ще і на ринку мобільних телефонів. Джобс відмовився від пластикового екрану, прийнявши рішення замінити його на скло. Перший iPhone був представлений в січні 2007 року. Після цього журнал Time оголосив смартфон Джобса винаходом року. У вересні 2021 року стало відомо, що Apple продала два мільярди iPhone по всьому світу.

15 січня 2008 року представлений новий ноутбук MacBook Air позиціонувався як найтонший у світі (Стів Джобс дістав його з стандартного конверта для документів). MacBook Air першого покоління мали тільки 13,3-дюймовий екран. Експерти хвалили пристрій за дизайн, компактність, повноцінну клавіатуру з підсвічуванням, дисплей і трекпад з мультитач в якості переваг ноутбука, але в 2008 році критики знайшли в гаджеті більше недоліків, ніж переваг, виділяючи незнімну батарею, лише один USB-порт, слабку продуктивність, відсутність Ethernet-порту і DVD-приводу, жорсткий диск в базовій конфігурації з незначною ємністю і ціну. Втім, це не завадило Apple MacBook Air з часом набути статусу культового ноутбука.

27 січня 2010 Стів Джобс представив iPad, який позиціонувався як відсутню ланку між смартфоном і комп'ютером. Незважаючи на очевидний успіх iPad і всієї категорії планшетів, мало хто залишився задоволений після презентації Apple - слухачі мало що зрозуміли і не відчули переваг подібних планшетів. Співзасновник Microsoft Білл Гейтс в свою чергу заявив, що майбутнє - за нетбуками з механічною клавіатурою і стилусом, в той час як iPad - «хороша читалка і не більше». Перший iPad надійшов у продаж 3 квітня 2010 року, а до 2011 року було продано 15 мільйонів пристроїв - за деякими даними, це був найуспішніший запуск споживчого продукту в історії.

Протягом двох тижнів після смерті Стіва Джобса офіційний сайт Apple відкривав сторінку з ім'ям і роками життя засновника компанії поруч з його чорно-білим портретом.

При натисканні на зображення показувався некролог: «Apple втратила провидця і творчого генія, а світ втратив найбільшого людини. Ті з нас, кому пощастило знати Стіва особисто і працювати поруч з ним, втратили близького друга і наставника. Стів залишив після себе компанію, яку міг створити тільки він, і його дух завжди буде головною основою Apple».

********

Персональний комп'ютер, миша, графічний інтерфейс, MP3-плеєр, планшетний комп'ютер, смартфон, MultiTouch - це далеко не повний список того, чого не винайшов Стів Джобс. Його авторство зафіксовано в декількох сотнях патентів на інші винаходи. Однак його, на відміну від Едісона, з яким його часто порівнюють, прославили не винахід. Успіх Джобса лежить не в області технологій. Джобс отримав суспільне визнання і ряд нагород за наданий  вплив на індустрію технологій і музики. Його часто називають «визионером» і навіть «батьком цифрової революції». За півроку до свого відходу, представляючи iPad 2, Стів Джобс сам дуже точно сформулював те, що було головною справою його життя: «У ДНК Apple закладено, що одних технологій недостатньо. Технології повинні бути суміщені з мистецтвом і гуманітарними науками, щоб змусити наші серця співати».

Фотографії

Бажаєте дізнаватись про особливості вступу у 2024 році?
Підписуйтесь на спільноти спеціальності "125 Кібербезпека" кафедри Управління інформаційною та кібернетичною безпекою та першим отримуйте новини, сповіщення про важливі події, підготовчі курси, дні відкритих дверей та багато цікавого.
Читайте також
17:00, 27-03-2024

Про кафедру

Кафедра Управління інформаційною та кібернетичною безпекою

Отримати консультацію

Ваш запит на зворотній дзвінок отримає завідуючий кафедрою
Надіслати запит

Абітурієнту

Спеціалізація: Управління інформаційною безпекою

Фахівці з Управління інформаційною безпекою – це еліта інформаційної безпеки, менеджери безпеки інформації вищої ланки. Ці фахівці розуміються як з техничних питань захисту інформації, так й з питань організації роботи колективу, добре розуміють управлінські, законодавчі та економічні аспекти захисту інформації. До сфери специфічних знань та навичок спеціалізації відносяться: основні поняття кібернетичної безпеки, систем технічного захисту інформації, управління проектами, управління ризиками, нормативно-правова база діяльності, управління інцидентами, аудит інформаційної безпеки, інформаційне протиборство, менеджмент та психологія управління.

Спеціалізація: Управління інформаційною безпекою

Фахівці з Управління інформаційною безпекою – це еліта інформаційної безпеки, менеджери безпеки інформації вищої ланки. Ці фахівці розуміються як з техничних питань захисту інформації, так й з питань організації роботи колективу, добре розуміють управлінські, законодавчі та економічні аспекти захисту інформації. До сфери специфічних знань та навичок спеціалізації відносяться: основні поняття кібернетичної безпеки, систем технічного захисту інформації, управління проектами, управління ризиками, нормативно-правова база діяльності, управління інцидентами, аудит інформаційної безпеки, інформаційне протиборство, менеджмент та психологія управління.

Переглядів: 15 259